dinsdag 14 september 2010

Niet weten is ok!

Vandaag heb ik een workshop mindfulness gevolgd. Ik had het boek al gelezen en vond het alvast interessant, maar ik heb er zelfs nog meer zin in gekregen. Pas op, ik ben nog steeds geen kei in mediteren en sommige woorden of zinnetjes zijn me nog altijd te wollig. Ik merk ook dat ik steeds 'ondertitels' in mijn hoofd klaar heb zitten als hij weer vertelt dat je moet aanvaarden wat er is, de onrust en ergernis zien, maar er verder niets mee doen of dat 'niet weten' ok is en dat je daardoor een open houding krijgt.

Tijdens een oefening mediteren schoten mijn gedachten dan ook (as ever) alle kanten op. Op 'n bepaald moment vroeg meneer Dewulf (zo heet de mindfulness-man) of er iemand meer dan vijf gedachten had gehad. Verschillende mensen staken hun hand op. Zo ging hij nog even door tot enkel mijn hand nog de lucht in ging. Ik keek een beetje verloren het lokaal rond... Echt niemand meer? I know, ik kan er niet aan doen, mijn gedachten leiden een volkomen eigen leven. Zucht! En dat was niet de enige moeilijke oefening. We moesten ook proberen om tegen het einde van de dag (nu zo ongeveer) een lijstje te maken met tien dingen waarvoor we dankbaar zijn. Tien dingen over vandaag. Ik heb het daarnet in de trein gedaan en ik vond het niet makkelijk. Ik daag u dus uit, probeer het ook maar eens! En voor wie nieuwsgierig is naar het mijne... Niet weten is ok! ;-)

5 opmerkingen:

 1. Hey Sofie, heb die mindfullness training ook gevolgd van Dewulf maar werd wel door een andere vrouw geleid. Vond het wel interessant maar je moet idd veel oefenen en huiswerk maken. Zijn CD's zijn wel grappig, door zijn stem..:-) Je moet ook eens proberen gedurende meer dan een uur een mantra te zingen(of naar een bepaald punt op een muur te kijken zonder iets anders te denken - heel moeilijk !), terwijl je zingt denk je automatisch aan andere zaken; maar als je lang zingt (luidop of stil) word je geest moe en kan je geest geen verschillende dingen tegelijkertijd doen.. als je dus onbewust aan iets denkt terwijl je zingt.. stop je met zingen.; en dan ja :) ben je betrapt :) !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow! Kan jij meer dan een uur naar een punt op de muur kijken? Chapeau!
  Je hebt me trouwens eens zo'n muziekje doorgestuurd en dat vond ik wel leuk. Ik weet niet of ik al toe ben aan mantra's zingen. Op de fiets zingen of in bad dat lukt nog, maar verder? :-) Ik zal eens proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wist helemaal niet dat jij een blog had!!
  En dat tien dingen zoeken waar je dankbaar voor bent ... dat lukt best hoor, hoe meer je je erin oefent, hoe meer dingen je ziet waar je dankbaar voor bent. Allé ... da's mijn ervaring natuurlijk ... het zit 'm in de kleine dingen hé.
  Ik ben nu heel dankbaar voor deze boterham met choco. ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1 goei ding van vandaag is alvast dat jij hier bent komen eten en dat we allebei effe gebabbeld hebben...de negen anderen bedenk ik zo...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. o ja ,nog 1 is alvast dat ik hier eindelijk een reaktie kan plaatsen na herhaaldelijk pogingen de voorbije week...

  BeantwoordenVerwijderen